DIFFUSE HOUSE

This concept for a brick house using seconds, broken brick units and recycled bricks to create screening and aesthetic effects promotes passive design and adaptable housing principles. 

This characterful design approach deploys brickwork externally and internally, the clipped geometry of the easterly walls constructed as an open weave ‘soleil brise’ across fixed and operable windows, with a clerestory over the circulation axis. This strategy allows light to be the hero, whilst still providing excellent shading and ventilation opportunities to accommodate the harsh Australian climate.

Selected bricks range across pinks, reds and whites, paired with timber stairs, resilient flooring, and light coloured tiled roofs folding across the raking ceilings. The perforated brick walls continue as a pattern across the solid west facing walls, creating movement and interest. Rough ended bricks are allowed to face outwards, emphasizing the texture and beauty of the recycled and ‘seconds’ units.

The ground floor contains living spaces and the service zone, with the bedrooms and study on the first floor. The roof forms span across the ground floor to meet the clerestory, allowing double-height voids that provide amenity, cross-flow ventilation and spaciousness to the compact floor plates. The design embraces a sustainable approach to its accommodation, with an oversized single car garage allowing for several bicycles, garden storage and a workbench. A flexible living space is located close to the open plan living area, allowing for use as a rumpus, play room, or guest bedroom. Active sustainable measures such as in-ground water recycling tanks, full insulation, timber windows and high performance glazing work in concert with the passive design layout.