ELANORA HEIGHTS HOUSE

A large, open deck forms the centrepiece of the Elanora Height House, sitting above an enigmatic green box which houses the shower below, accessed via a folded timber and galvanised steel staircase.

The brief for the Elanora Heights House was deceptively simple - the retention of the existing dwelling was required, with careful interventions required to be made to the external living spaces and the manner by which they flowed to both the internal living spaces and wider garden areas. Our clients, both retired and keen gardeners, wanted to have better connections with their well-loved established garden and the spectacular views surrounding the property. More street appeal and a structured, inviting front entranceway also formed the project brief.

Refurbishment of the living room and the rear of the house allowed the dwelling to open up to opportunities for light penetration and garden views, achieved with large sliding doors and full height louvre windows. The existing deck and carport structure to the rear were both demolished to make way for a large new open deck to be constructed, allowing excellent flow from the main internal living area to the outdoors. This new deck sits opposite the existing garden terrace and frames the views over the pool to the bushland vista. Navigation of the garden and pool area from the new deck is made via a folded timber and galvanised steel staircase which leads to a shaded patio area underneath the deck. An enigmatic green box houses the newly constructed external shower room, acting as a feature whilst blending into the garden beyond.

Awards

2013 - Dulux Colour Awards, Elanora Heights House -  Finalist Residential Exterior

There was an obvious trend in the ambitious use of bright colours …across both exterior and interior this year… with many projects exhibiting a strong sense of place and context.
— Dulux Colour Awards 2013