GITARREN HAUS

Perched on a steep block with majestic harbour views, the clarity of the original Interwar cottage interiors had been muddled by decades of ad hoc alterations. Our brief was to rethink and rearticulate the flow of the whole home with its more substantial ground floor level and a renewed lower ground floor level music room and cellar cut into the incline of the steep site. Intent on simplifying the interior scheme and opening up sight lines to the exterior, all excess partitioning has been stripped back, the roof punctuated with deep skylight wells. Large glazed sliding doors allow the home to seamlessly segue onto the revitalised deck, looking out to the view and the subtropical garden surrounds. 

By simplifying the dwelling, the humble embellishments of this Walter Burley Griffin-inspired structure began to take on real grandeur: the hipped and tiled roof, the gentle sandstone arches, and the manner in which the house nestles into its surrounds.

Photography: Katherine Lu

 

Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_01.jpg
Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_02.jpg
Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_03.jpg
Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_04.jpg
Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_14.jpg
Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_15.jpg
Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_11.jpg
Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_12.jpg
Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_07.jpg
Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_08.jpg
Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_09.jpg
Bijl_Architecture_Gitarren_Haus_13.jpg