Projects in progress: Mosman

Construction is in the latter stages on the renovation and extension of a two-storey semi-detached terrace-style house in Mosman. Built less than ten years ago, the house had a series of redundant features including a counter-intuitive entry removed from the front entry gate, and a two-storey “cutout” that had contained a deck and spa overlooked by the neighbouring apartment block. 

Bijl Architecture's scheme addresses these orientation, circulation and privacy issues by filling in the cutout on both levels to make the most of the available footprint. The front entry is now effectively aligned with the entry gate, shifting the new covered entry porch and front door to the side of the house. In doing so, the refurbished existing stair will become a feature of the entry, with custom built-in storage and seating nestled in the understair space. 

The living and kitchen spaces have also been reoriented to allow better flow and light, while upstairs, a new study nook with a raked ceiling and skylights has been created at the top of the stairs, and an additional bedroom at the back of the house extends over the outdoor deck.