Tuzi "Rabbit" House

Tuzi (“toot-za”) House in Naremburn is a structural reconfiguration and renovation to remake the kitchen as “heart of home” and to significantly improve indoor-outdoor living opportunities. In need of a contemporary renovation, the existing home was large enough for our clients’ family but dark, disconnected from the courtyard and rear garden, and underutilised, with a “leftover” sunroom ending up housing the family’s rabbits.

Bijl Architecture’s approach was to reuse as much as possible of the existing home to achieve the objectives. Through minimal but strategic internal wall removal, the floorplan was rearranged to extend and connect generous new open plan living spaces with the renewed northern courtyard. This internal courtyard had previously struggled with over-exposure and was too hot to use year round – it has been rebuilt with hardy weather-proof boards and a full length adjustable pergola for sun control.

With bay windows overlooking the garden, the sunroom has been converted into the main bedroom, with an ensuite and walk-in robe. The fully renewed kitchen acquired a butler’s pantry and both bathrooms were renovated – one celebrating the heritage of the home with feature tile and retained claw foot bath, and the other in contemporary style. Our clients’ once dark, pokey home has been transformed into an airy, bright dwelling with a state-of-the-art kitchen for family and entertaining.

Tuzi House is currently in construction and due to be completed in early Autumn.