Quilter's House

From the very first meeting, Bijl realised that quilting, details and craft were important to the clients. This heritage-listed house in Lindfield utilises quilting’s visual language – pattern, form, grid, line, and layers – to generate a compelling design concept. 

Bijl Architecture’s brief was to increase amenity for a couple accommodating frequent overnight stays by extended family. Bijl's approach was to retain extensive portions of the original dwelling, applying light restorative touches to the entrance porch and existing three bedrooms and study.

Faced with an unappealing 1960s rear addition with non-compliant low ceilings, the design proposal demolishes the addition and excavates the subfloor area to enable the construction of a new two storey extension opening the home to natural light and air, expansive outdoor living, and views over the suburb.

The new floorplan extends the ground floor through to a generous rear living room with  fireplace and a dining room opening via glazed stacking doors to a rear deck. Skylights bathe the new kitchen in natural light; a large butler’s pantry keeps mess out of sight. Downstairs, the new excavation allows for an expansive lower ground floor containing a sewing room, mud room, kitchenette, and additional living area opening to an outdoor patio and the renewed pool and landscaped garden. The existing garage will be refurbished as external storage and a pool cabana.

Working with Skope Constructions, Quilter's House has recently commenced construction with completion anticipated in early 2019.