Saint House

Saint House turns a rundown bungalow into a flexible and robust family home, and puts new secondary accommodation onsite for future proofing. Bijl Architecture’s brief for this home in Chatswood was to fix the numerous existing problems – dark, disjointed rooms, a leaky lean-to, pokey and outdated service spaces – and to make the most of the large existing garage located at the rear of the property.

Bijl’s response was to greatly improve the circulation flow in the house while preserving the essence of the original floor plan and period features. The new floor plan increases the size of the home by replacing the lean-to addition with a new two-storey extension. The design accommodates an open plan kitchen, dining and study area, with a new generous lower-level family living space and covered outdoor area. Low maintenance materials, and striking clean lines and whitewalls work alongside a double height exposed brick feature stairway drawing natural light deep into the home. Views extend the living areas from the hallway right through to the rear garden and neighbourhood tree canopy.

We reconfigured the existing garage to accommodate vehicles and a fully independent one-bedroom dwelling for potential rental or additional sleeping quarters.

The street facing facade of the original house has had a series of minor, cost effective improvements to increase curb appeal and more clearly define the original form and detail of the home. Ill-suited concrete balustrading has been replaced with a new era-appropriate brick wall enclosing the entrance porch, and refurbished roof tiles, gable, and fascia create a neat, modest presentation to the street. Landscaping complements the renewed dwelling and garaging. 

Saint House is due for completion shortly.