TURRAMURRA HOUSE*

Located on a heavily shaded site, the existing two-storey dwelling required careful reworking of its overly complicated and poorly designed everyday living spaces so as to appropriately handle the south-eastern orientation and create a true indoor outdoor connection to satisfy functional and aesthetic design requirements.

The existing 1930s house is in what is sometimes called the Stockbroker Tudor style because their owners made money on the stock market in the 1920s and because they reference a Tudor revival. These characteristics, including monumental scale, timber staircase, curved wall and detailing, were brought to life through a juxtaposition with contemporary materials. In particular, the red brown brick is rejuvenated through use of zinc added to the curved rear facade. 

The floor plan was extended and updated, with the internal spaces hinged on a new high-end kitchen and the dining area directly opening out to the covered patio. The flowing pool deck is articulated by a frameless pool fence, textured feature wall and illuminated planter boxes. Rendering, painting and lighting refurbishment works also assisted in modernising the dwelling.

Photography: Willem Rethmeier

…the dwelling now boasts a unique look borne out of the integration between Art Deco and contemporary, clear spatial flow, and a strong connection between inside and out. Materials with low embodied energy and passive energy efficiency measure are integrated with the design.
— Australia's Best Houses, 2011

Awards

2010 - Dulux Colour Awards, Turramurra House - Finalist Residential Exterior

TurramurraHouse02
TurramurraHouse03
TurramurraHouse10
TurramurraHouse11
TurramurraHouse09
TurramurraHouse01