WAVERTON HOUSE

Located on a steep, narrow slope in the North Shore suburb of Waverton, a cramped, single-storey dwelling has taken on new life as an expansive three-storey home – while changing little of its aspect to the street.

A disused sandstone subfloor space has been excavated and formalised to be integrated with the house, assuming a new primary function as the rumpus room for the family. A first floor has been added to bring this house in line with its neighbour thus creating a harmonious frontage. By freeing up the new stairwell volume, adding skylights and opening rooms up to the interior, a new sense of airiness has been attained. Late Federation features such as timber fretwork and stained glass panels have been retained, allowing the house to resonate with the history of its harbourside precinct.

Despite the deep, narrow five-metre wide site, Waverton House now sits with dignity, with clear views obtained across Sydney Harbour and towards Lane Cove National Park.

 

Photography: Katherine Lu

 

Bijl_Architecture_Waverton_House_5
Bijl_Architecture_Waverton_House_2
Bijl_Architecture_Waverton_House_3
Bijl_Architecture_Waverton_House_4
Bijl_Architecture_Waverton_House_1