Naremburn House

Naremburn House

Balancing a range of challenging planning, heritage and site restrictions, the Naremburn House finds form through shifting volumes and geometries, playing with light, textures and materials to create a house underpinned by an ‘intentional irregularity’.

Project.
Naremburn House
Category.
Residential
Client.
Private
Location.
Naremburn, NSW
Completed.
2013
Photography.
Katherine Lu
Naremburn House Bijl 01
018

Re-interpreting the traditional roof forms of a Dutch gable and catslide roof allowed the Naremburn House a compact street presence in harmony with the neighbouring buildings. The resulting roof form also opened up volumetric opportunities internally for the dwelling floor plan.

Naremburn House Bijl 03
Naremburn House Bijl 13
Naremburn House Bijl 04

Asymmetry and subtle spatial manipulations help manage scale and proportion from the entry, through to the open living spaces, out to the swimming pool and garden, and upstairs to bedrooms and bathrooms.

Naremburn House Bijl 05
Naremburn House Bijl 06
Naremburn House Bijl 10

The interior centrepiece is dubbed the ‘De-Form Wall’, a sculptural installation rising two storeys through the central staircase. Designed in collaboration with parametric design specialists AR-MA, its script of finely routed linework is inspired by the local topography, offering dancing light and shadow plays throughout the space, day and night.

The central stair void is just one of a series of finely tuned spaces that make up the Naremburn House, characterised by a sense of both delight and robustness.

Naremburn House Bijl 11
Naremburn House Bijl 09
Naremburn House Bijl 14
Naremburn House Bijl 07

Awards

Winner– Contract Houses $1.8–$2M (with Stuart Wilson Constructions) NSW Master Builders Association Excellence in Housing Awards

Winner – Single Residential / New Structure, Metal Roofing and Cladding Association of Australia Awards

Finalist – Residential Exterior, Intergrain Timber Vision Awards

Articles

habitusliving.com
23 December 2015
The Naremburn House: fusing heritage with the modern
Read

Design Milk
12 November 2015
A House That Shifts Volumes and Geometries
Read

Australian Design Review
16 October 2015
Bijl Architecture: Cutting edge design
Read

ArchDaily
2 June 2015
Naremburn House / Bijl Architecture
Read

Domain - Sydney Morning Herald
31 May 2015
Naremburn House design lifts commonplace cousin
Read

Dezeen
26 May 2015
Bijl Architecture reinterprets the traditional Dutch gable for a Sydney residence
Read

Architizer
6 August 2014
Project of the Day - Naremburn House and De-Form Wall
Read

Archello
November 2014
Naremburn House
Read