DOORZIEN HOUSE

Doorzien House modestly proffers a new precedent in a challenging conservation environment by breaking rank and dismantling the cottage typology. Tensions between private freedom and prescriptive planning are coupled with exploring the interplay of view and viewing, solid and void, through a multi-layered, sensory design response.

Our clients’ brief suggested to create a home where “in crossing the threshold, the past was to be left behind”, and where interconnected yet separate living spaces should be experienced simultaneously.

Investigating the tension between “interconnected yet separate”, we explored a view/viewing framework that leverages the site’s narrowness, steepness and views. Opening up vertical and horizontal flow – Doorzien is Dutch for see-through – the material language evolved as solid and void to create dynamism and visual richness.

Photography: Katherine Lu

 

Bijl_Architecture_Doorzien_House_A.jpg
Bijl_Architecture_Doorzien_House_D.jpg
Bijl_Architecture_Doorzien_House_YZ.jpg
Bijl_Architecture_Doorzien_House_G.jpg
Bijl_Architecture_Doorzien_House_W
Bijl_Architecture_Doorzien_House_ZZ.jpg
Bijl_Architecture_Doorzien_House_I.jpg
Bijl_Architecture_Doorzien_House_K.jpg
Bijl_Architecture_Doorzien_House_L.jpg
Bijl_Architecture_Doorzien_House_ZY.jpg
Bijl_Architecture_Doorzien_House_M.jpg
 DCIM\100MEDIA\DJI_0016.JPG