Chatswood House

Chatswood House

On a large leafy suburban Sydney block, our client's brief for transforming their non-descript double-brick Interwar house gave an opportunity to respond with an elevated outdoor room sitting amongst the trees.

Project.
Chatswood House
Category.
Residential
Client.
Private
Location.
Chatswood, NSW.
Completed.
2007
Photography.
Willem Rethmeier
Chatswood House Bijl 05

Our clients wanted to open up and connect the house to the sloping rear garden - one of the major appeals of the property - bringing a bushland setting into frame. Streamlined, family-friendly living spaces with seamless connections between indoor and outdoor, and a more sociable kitchen for entertaining, were highly desirable.

Chatswood House Bijl 03

The design strategy for the project was to retain the front rooms of the original dwelling, demolishing the dilapidated existing rear addition to make way for a substantial two story addition containing an array of living spaces and service rooms. A discreet stair acts as the hinging point of the new and old, with minimal disruption to the floorplan.

Chatswood House Bijl 07
Chatswood House Bijl 04

Expansive outdoor living spaces are accessed across both levels of the dwelling, a capacious timber deck marked out by slender hardwood posts that create a measure of enclosure for the covered patio stacked below. Sweeping bush views are afforded to the indoor and outdoor spaces, with the grassed terrace and rambling garden anchoring the house in the neighbourhood’s garden.

Chatswood House Bijl 06
Chatswood House Bijl 01

Articles

Archello
2010
Chatswood House
Read

Daily Telegraph
18 July 2009
Boosting space and the view

Renovate
Vol 5.4
At home among the trees

Daily Telegraph Renovate
26 March 2008
Winter Warm... Summer Cool