De-Form Wall

De-Form Wall

This collaboration between Bijl Architecture and digital design and fabrication specialists AR-MA created the unique centrepiece of the Naremburn House by Bijl Architecture - a sculptural wall installation riding through the central stairwell.

Project.
De-Form Wall
Category.
Research
Client.
Private
Location.
Naremburn, NSW
Completed.
2012
Photography.
Katherine Lu and Michael Ford
De Form Bijl 01
De Form Bijl 03

Inspired by the topography of the site and local area, the idea for the wall sculpture came from conversations with our clients, and the object itself was prototyped and developed alongside the design of the cantilevered timber and steel framed staircase.

De Form Bijl 06
De Form Bijl 02

Covering almost 30 square metres of wall area beside the central staircase, the De-Form Wall is a CNC routed Corian panel installation that explores parametric drawing and scripting in built work. Custom toolbits were tested and developed so as to create the final effects - fine, closely grouped textures as well as the deeper ravines cut across and into the panels.

De Form Bijl 08
De Form Bijl 04

By day, the interplay of shadows created by the natural lighting from the large skylight above enlivens the stairwell void, while at night, the finesse of the De-Form wall lines is enhanced by lighting effects - including an integrated back-lit handrail - designed specifically to highlight the panels.

De Form Bijl 05
De Form Bijl 09

Awards

Grand Prix Winner - Wildcard (with AR-MA), CASF Australia Corian Design Awards 2013
Winner - Residential category (with AR-MA), CASF Australia Corian Design Awards 2013

Articles

InDesignlive
1 December 2013
Corian in the home
Read

CASF Projects
November 2013
De-Form Wall
Read

CDUK
23 June 2014
Textured Corian panels provide inspiration
Read