Escu House

Escu House

A 1960s brick home in Sydney’s northeast turns formality on its ear, taking the indoors out. To create more space, its underutilised front verandah is dissolved into an extended living room, with floor-to-ceiling glass catching northern sun through a striking timber screen element.

Project.
Escu House
Category.
Residential
Client.
Private
Location.
Belrose, NSW
Completed.
2016
Photography.
Katherine Lu
Escu House Bijl 02
Escu House Bijl 03

Escu means ‘shield’ in Old French, however, the timber brise soleil that transforms this suburban home is more than just a privacy screen. It contemporises the façade with a strong graphic element serving a dual purpose.

The existing front verandah was replaced with an extended front living space, filtering the view of street and neighbours with floor-to-ceiling hardwood battens. This contemporary filigree moderates the northern sun, allowing the full height glazed sliding doors to be opened without any hesitation.

Escu House Bijl 04
Escu House Bijl 05

Where once the living room turned its back on the street aspect, the new brise soleil becomes the backdrop for a nuanced connection to the front garden. The reconfigured kitchen and family room are opened up and streamlined with a bespoke wall of joinery and in-built furniture. The neutral palette of white and timber is freshened with colour bursts that include splashback tiling, architectural fittings and a lush deep blue feature wall.

Escu House Bijl 06
Escu House Bijl 07
Escu House Bijl 08

A considered approach to the allocation of space focused on the reality of the family dynamic, in addition to a balanced application of joinery and materials, has created a highly functional home that offers an oasis for a family of four within a small, intelligent package.

Escu House Bijl 09

Awards

Finalist - Small Projects category, Australian Institute of Architects NSW Chapter State Architecture Awards 2016

Articles

Grand Designs Australia
Issue #5.5
Quick Thinker

Dezeen
29 March 2016
Bijl Architecture adds slatted sun-shading screen to a refurbished Sydney bungalow
Read

inhabitat.com
4 June 2016
Mid-century bungalow in Sydney is wrapped in a stunning slatted wood screen
Read

ArchDaily
5 August 2016
Escu House / Bijl Architecture
Read

Lunchbox Architect
July 2016
This Home Shines By Extending the Living Area Into the Verandah
Read