Proverbs14 House

Proverbs14 House

A modest addition extends and transforms a well-lived life.

Project.
Proverbs14 House
Category.
Residential
Client.
Private
Location.
Cammeray, Cammeraygal land.
Completed.
2024
Photography.
Tom Ferguson
TF Photo BIJL Cammeray 0024 PS
TF Photo BIJL Cammeray 0003 PS

When our client came to us, her brief was for a home with ‘good light, good flow, a blend of old and new’. This inherently straightforward mindset cuts to the core of our architectural approach for this project, which has found a modest but highly detailed expression in its final built outcome.

TF Photo BIJL Cammeray 0081
TF Photo BIJL Cammeray 0213 PS

Located on Cammeraygal Land in a heritage conservation area in Cammeray, Proverbs14 House is an alterations and additions project, the slender stand-alone brick cottage having been built in the 1920s and owned by our client’s family for generations. It had accommodated both family and tenants over the years, and was in dire need of improvement and modernisation. With a raft of challenging planning considerations to also be taken into account, this was an exercise in careful, measured design moves.

TF Photo BIJL Cammeray 0170
TF Photo BIJL Cammeray 0129 PS Crop
TF Photo BIJL Cammeray 0115 PS

Our client was determined to retain her family’s property, reinvent her own life and embrace the desired blend of old and new. Both dwelling and landscape were completely overhauled to create resilience and capture our own ambition to extend the building’s life and purpose for another hundred years - preserving both carbon heritage and architectural heritage.

TF Photo BIJL Cammeray 0329
TF Photo BIJL Cammeray 0344

We careful unpicked the less desirable add-ons and outdated arrangements of the existing dwelling, and made sure to retain and improve the main structure of the cottage. By preserving and elevating the interior light quality of the side entry and hallway circulation, we were then able to improve the previously enclosed front verandah and two bedrooms on the ground floor.

TF Photo BIJL Cammeray 0059 PS

We altered and rebuilt the rear portion of the dwelling to include a new bathroom and compact open plan kitchen, living and dining space. A new stair clips these spaces together, a space-efficient connection between the reimagined ground floor and the new first floor addition.

TF Photo BIJL Cammeray 0363
TF Photo BIJL Cammeray 0356

The new first floor bedroom suite is an airy, light-filled space that is a joy to occupy. Whilst small in footprint, the spaces are big on impact, with a rear garden facing picture window and extensive district views of the Flat Rock Gully tree canopy, Northbridge, Willoughby and Chatswood.

TF Photo BIJL Cammeray 0228 PS
TF Photo BIJL Cammeray 0322
TF Photo BIJL Cammeray 0303
TF Photo BIJL Cammeray 0317

With a warm palette of dusty green hues and timbers balanced against the polished concrete and fresh white walls, the renewed dwelling exudes calm and tranquility for our nature-loving client. With her everyday living completely transformed by these thoughtful, refined spaces, this is the home of a wise woman indeed.

TF Photo BIJL Cammeray 0351